Taidenäyttelyt

Vapaakaupungin Olohuone on myös galleria! 

Gallerian seinien näyttelyt vaihtuvat noin kuukauden välein. Samanaikaisesti on esillä 3 taiteilijan näyttelyt tai ryhmänäyttelyt.Näyttelyt ovat nähtävillä Olohuoneen aukioloaikojen puitteissa.

Huomaathan, että toisinaan Olohuoneella on tapahtumia, joiden aikana tilan valot himmenetään, näitä ovat esimerkiksi musiikkikeikat, leffaillat ja joogatunnit.

Mikäli olet kiinnostunut ostamaan jonkun teoksista, ota yhteys henkilökontaan tai laita viestiä info@vapaakaupunki.fi

Seuraava näyttelyhaku on vuoden 2024 alussa.

 

NYT ESILLÄ / NOW EXHIBITING:

Vapaakaupungin galleria: Rosalia Silfer, Wille Erkki Tetri, Jaana Kähönen ja Arja Pykäri

2.3.-26.3.2023

Avajaiset 2.3. 17-19!

***

Rosalia Silfer: R I H K A M A R E

R I H K A M A R E – on Rosalia Silferin (s.1995) näyttely, jonka teokset ovat samanaikaisesti niin maalauksia, veistoksia, kuin myös kollaaseja. Nämä sekatekniset reliefit ovat kuin mystisten maailmojen karttoja tai tuliaisia tuntemattomilta planeetoilta. Ne kartoittavat tunnetiloja, muistoja, unia ja unelmia johdattaen katsojan tutkimusretkelle omaan itseensä.

Rosalia Silfer valmistui kuvataiteilijaksi SAMK Kankaanpään taidekoulusta 2020. Hän asuu ja työskentelee Hyvinkäällä, jossa hänet on valittu Vuoden Taiteilijaksi 2023. Silfer yhdistelee ilmaisussaan mm. maalaustaidetta, kuvanveistoa ja performanssia ja on aina avoin uusille tavoille luoda ja kokea.

”Taiteeni mukailee maailmankaikkeuden luonnetta, jossa sattumanvaraisuus on osa täydellistä suunnitelmaa”

Rakastan pikkukiviä, simpukoita, juurien pätkiä, kaikenlaisia kauniita luonnon kappaleita. Saatan uppoutua tuntikausiksi keräilemään aarteita metsästä tai rannoilta. Ihastella niiden pieniä yksityiskohtia, värejä, säröjä pinnalla tai omituisia muotoja. Mietin mistä ne ovat lähtöisin, kauanko ne ovat kierrelleet maailmassa ennen kädelleni päätymistä. Onko kukaan aiemmin tiedostanut niiden ihastuttavaa kauneutta? Onko luonto luonut ne tarkoituksella juuri tällaisiksi, vai onko niiden synty täyttä sattumaa? Teokseni ovat luonteeltaan samankaltaisia, kuin löytämäni aarteet. Ne elävät, kasvavat yhteydessä toisiinsa, vaihtavat materiaa keskenään, ja luovat energioillaan aina uusia alkuja. Taiteen kautta tutkin ja ihmettelen kokonaisvaltaisesti olemassaoloa, kaikkeutta.

www.instagram.com/rosaliasilfer/
www.rosaliasilfer.com

—————————————————————–

Wille Erkki Tetri: Heijastuksia II – Värien mystiikka

Heijastuksia II – Värien mystiikka näyttely on jatkoa Haaparannan kirjaston galleriatilassa nähdylle Heijastuksia näyttelylle. Heijastuksia – näyttely 2.-24.2.2023 sisälsi monipuolisen kurkistuksen taiteilijan työskentelyyn sisältäen laajan katsauksen erinäisiä tekniikoita sekä toi esille Tetrin kiinnostuksen mystiikkaan, uniin sekä luontoon. Heijastuksia II – Värien mystiikka näyttely jatkaa samaa teema tuoden esille Tetrin aikaisempaa tuotantoa. Värien mystiikka -näyttelyssä esillä olevat teokset ovat intuitiivisen maalausprosessin tulosta. Värit ja teoksissa esiintyvät hahmot sekä muodot ovat syntyneet ilman ennakkosuunnitelmaa. Ne ovat rakentuneet vaistonvaraisesti seuraamalla käden liikettä ja antautumalla tekoprosessiin. Tetrin teoksissa värit ovat tärkein elementti joiden päälle hän rakentaa kuvallista dialogia näkymättömän ja näkyvän maailman välille. Värien kautta Tetri kokee pystyvänsä sanallistamaan tunnetiloja, jotka ovat nousseet esille unista, kirjallisuudesta ja jokapäiväisestä elämästä. Symbolistiset, surrealistiset sekä psykedelian täyteiset värikkäät teokset kertovat Tetrin mielestä niistä asioista, jotka piilevät taiteilijan arkitajunnan takana. Taide avaa mahdollisuuden sanallistaa näitä asioita joiden kohtaaminen on vaikeaa tai mahdotonta. Ne ovat ne mielen syvyyksissä piilevät alitajuiset pelot, haaveet ja se mikä todella on olla oma itsensä. Taide tarjoaa niin mahdollisuuden tutustua itseensä kuin myös mahdollisuuden rakentaa dialogia niiden asioiden välillä, jotka kaipaavat selkeyttä, huomiota ja tarkastelua.

Tetrille taiteentekeminen on kulkemista kahden maailman välillä: näkyvän ja näkymättömän. Hänen teoksensa kuvaavat niitä mysteereitä, joiden sanallistaminen on haastavaa tai lähestulkoon mahdotonta. Taiteen mysteeriksi rakentuukin Tetrin kokemuksen mukaan sen tarjoama meditatiivinen kanava, jossa lopputuloksella ei ole merkitystä vaan kuljetulla matkalla. ”Maalaaminen toimii minulle meditatiivisena kanavana, jossa pystyn hiljentymään itsereflektioon, tutkimaan henkisiä kysymyksiä sekä omaa suhtautumistani ympäröivään maailmaan.

Taide on minulle täydellinen vapaus, jossa voin vapaasti kulkea haluamaani suuntaan ja sukeltaa niihin syviin vesiin, josta teokseni syntyvät intuitiivisesti” Tetri kertoo, ja lisää: ”Mystiikka, unet ja filosofiset kysymykset lepäävät juuri siellä luolassa mistä luovuus kumpuaa.” Taiteen tekeminen ei tarkoita Tetrille pyrkimistä esteettiseen kauneuteen vaan kykyä hahmottaa jokin kaukainen ja vaikeasti kuvattava
kokonaisuus.

—————————————————————–

Jaana Kähönen & Arja Pykäri: Kultareunuksia

Kultareunuksia näyttelyllä taiteilijat ovat halunnet herättää kysymyksen ”Oletko omissa kehyksissäsi?”. Meillä kaikilla on elämämme kehykset – mutta kuinka usein pohdimme minkälaiset ja sopivatko ne meille? Olemme matkalla ja aina hieman keskeneräisiä. Harva voi edes elämänsä loppumetreillä sanoa saavuttaneensa kaiken ja tehneensä kaiken omissa kehyksissään. Näyttely pohjautuu paitsi matkaan ihmisenä, myös ajatukseen siitä, että elämästä aina löytyy se kultareunus – lohtu, toivo, ilo ja kauneus. Meidän pitää vaan osata löytää se; toisinaan vaihtamalla näkökulmaa ja omia, rajoittavia tai ajan myötä ahtaiksi käyneitä kehyksiämme. Meidän tulee myös kunnioittaa kanssamatkustajiemme kehyksiä.
Jaanan työt pohjautuvat hänen valokuviinsa Italiasta; Roomasta ja Tivolista. Arjan innoittaja teemaan löytyy ihmisen elämän monista tarinoista, niiden hetkistä ja kohtaamisista tunteineen ja tunnelmineen.

Jaana Kähönen (DJK Design Jaana Kähönen) tekee päätyökseen omiin valokuviin pohjautuvia, digitaalisia kuvateoksia ja tekstiilikuoseja. Luonto ja vanhat kaupungit ovat tärkeässä roolissa Jaanan töissä, mutta niistä löytyy lähes aina myös jotain unenomaista tai yllätyksellistä. Uniikit kuvateokset painetaan sametille 8 kuvan sarjoissa. Kuvista löytyvä, pieni 40-luvun Cessna on Jaanan signeeraus – lentokone, jolla hän on itse lentänyt. Jaana asuu ja työskentelee Turussa ja Mathildedalissa. Hän toimii myös Salon Taiteilijaseuran puheenjohtajana.

www.djk.fi
www.instagram.com/jaana_djk/
www.facebook.com/designbydjk

Arja Pykäri on salolainen kuvataiteilija. Hän maalaa enimmäkseen öljyväri- ja akvarelliteoksia. Innoittajana on luonto ja itse elämä. “Kuvan luominen on minun vahvin kieleni, jolla kerron kuvin ja värein, miten tulkitsen ympäröivää elämää ja tapahtumia,” hän kertoo. Arja ahkeroi työhuoneellaan maalaten teoksia mm. näyttelyihin sekä tekee tilaustöitä. Hän myös opettaa kuvataiteita Salon Kansalaisopistossa. Arja kuuluu Salon Taiteilijaseuraan, Turun Taiteilijaseuraan sekä Suomen Akvarellitaiteen yhdistykseen.

www.arjapykari.com