Taidenäyttelyt

Vapaakaupungin Olohuone on myös galleria! 

Gallerian seinien näyttelyt vaihtuvat noin kuukauden välein. Samanaikaisesti on yleensä esillä 3 taiteilijan näyttelyt tai ryhmänäyttelyt. Näyttelyt ovat nähtävillä Olohuoneen aukioloaikojen puitteissa.

Huomaathan, että toisinaan Olohuoneella on tapahtumia, joiden aikana tilan valot himmenetään, näitä ovat esimerkiksi musiikkikeikat, leffaillat ja joogatunnit.

Mikäli olet kiinnostunut ostamaan jonkun teoksista, ota yhteys henkilökontaan tai laita viestiä info@vapaakaupunki.fi

Seuraava näyttelyhaku vuoden 2025 alussa.

 

NYT ESILLÄ / NOW EXHIBITING:

 

30.05.-.20.06.2024 / Huom! Vapaakaupunki on suljettu kesäkuussa viikonloppuisin

Avajaiset 30.05. Klo 17-19, lämpimästi tervetuloa!

***

■ Hemminki Haltsonen: Kaikenkarvaiset seikkailijat

Kuvitteellisten saturkirjojen päähenkilöt parkkeeraavat olohuoneeseen. Aikuisille suunnattu, mutta kaikille sopiva näyttely, herättelee leikkisän mielikuvitusta, olkoon kyseessä lehmän aamu-jooga tai lentävä parvisänky. Näyttely sekoittaa öljy- ja akryylimaalauksia käsitöihin, joita seinillä nähdään esimerkiksi miniatyyrien ja nukkejen muodossa. Aarresaaria, seikkailijoita, piraatteja, avaruusaluksia ja villejä kortteja!

Hemminki Haltsonen on Helsinkiläinen queer-taiteilija. Hän tykkää teoksissaan mässäillä väreillä sekä ornamentiikalla, ja ammentaa paljon inspiraatiota lasten kuvakirjoista. Hänen mielestään aikuiset aiheet ja isotkin tunteet on helpommin lähestyttäviä pinkki rusetti päällä. Taiteilijan rakkaus eläinhahmoihin yhdistyy teoksissa klassisen taiteen ihmismuotoihin, ja ottaa vaikutteita turri-alakulttuurista.

Instagram: @hemminki_haltsonen
E-mail: hemminki.haltsonen@yahoo.com

————————————————————————————————

■ Eliisa Loukola: Postikortteja sieltä jonne en enää pääse

Maalaussarja ‘Postikortteja sieltä jonne en enää pääse’, käsittelee paikattomuutta, nostalgiaa ja muiden ihmisten muistoja. Sarjan lähtökohtana ovat omat lapsuusvalokuvani, joiden kautta tahdon lähestyä omakuvia ja muotokuvamaalausta sirpaloituvina muistoina ei-minusta-enää.

Valokuvissa kuvattu lapsuus on tuttua, minun, mutta vierasta kun lähestyn sitä jonkun muun silmien (ja kameran linssin) kautta. Näistä hetkistä tunnistan kenties vain nämä kuvat, en hetkiä joissa ne ovat otettu. Toistamalla ja tutkimalla näitä kuvia tahdon sirpaloida niiden muistojälkiä vielä uudelleen kun niissä esiintyvät lapset ja heidän ympäristönsä tarkentuvat ja hämärtyvät.

Käytän postikortteja väylänä, jonka kautta tahdon esittää ja käsitellä lapsuusmuistoja kaukaisena paikkana, johon voimme palata enää vain vanhojen, kuluneiden matkamuistojen kautta.

//

“Postcards from places I can no longer visit” is an ongoing series of paintings dealing with a sense of (re)displacement, false nostalgia and other peoples memories. Working from an archive of my own childhood photographs, I am approaching self-portraits as refracting images of a not-me-anymore.

The childhood portrayed in these photographs is familiar yet foreign, as a look back at it through someone else’s eyes, recognising the taken photographs, not the moments themselves. The act of reproduction allows a further refraction of memory, as the children and their surroundings come in and out of focus.

Through the notion of postcards I aim to represent the memory of childhood as almost a far away place, one we might get to relive through old, faded souvenirs.

Eliisa Loukola (b. 1997, Finland) investigates traces, (dis)appearances and embodied
memories. She relies on writing as methodology and discusses authorship through dealing with found objects as archives of memory in themselves. Through the investigation and reconsideration of traces she aims to create a language of acts, one where collecting as well as portrait-painting gain the function of sentences through repetition.

Instagram: @eliisa.loukola

————————————————————————————————

■ Mikko Lautiainen: Hahmot puhuvat.

Näyttelyni koostuu öljyvärimaalauksista, joissa on mielikuvituksellisia hahmoja. Hahmoni ovat ihmismäisiä. Hahmoni kokevat tunteita. Hahmoni ovat yksinäisiä oman tiensä kulkijoita. Hahmoni puhuvat tunteiden kieltä. Hahmoni elävät elämää.

Olen Mikko Lautiainen. Olen valmistunut vuonna 2005 Vapaasta Taidekoulusta taidemaalariksi. Olen osallistunut yhteisnäyttelyihin ja pitänyt yksityisnäyttelyitä. Kuvataiteen lisäksi ylläpidän Varimaalari-blogiani, johon kirjoitan kokeellista suomenkielistä runoutta. Tähän mennessä olen julkaissut runojani kolmessa runokoelmassa: Vammaisuus tahmauttaa 2017, Pahuudenpesä 2018 ja Kolmas Kirja 2022. Olen myös lausunut tekstejäni lukuisissa suunnittemissani performansseissa eri gallerioissa ja tapahtumissa.

Instagram: @mikko.lautiainen
Verkkosivut: https://kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/mikko-lautiainen

 

—————————————————————————————————

——————————–