Taidenäyttelyt

Vapaakaupungin Olohuone on myös galleria! 

Gallerian seinien näyttelyt vaihtuvat noin kuukauden välein. Samanaikaisesti on esillä 2-3 taiteilijan näyttelyt tai ryhmänäyttelyt.Näyttelyt ovat nähtävillä Olohuoneen aukioloaikojen puitteissa.

Huomaathan, että toisinaan Olohuoneella on tapahtumia, joiden aikana tilan valot himmenetään, näitä ovat esimerkiksi musiikkikeikat, leffaillat ja joogatunnit.

Mikäli olet kiinnostunut ostamaan jonkun teoksista, ota yhteys henkilökontaan tai laita viestiä info@vapaakaupunki.fi

Valitsemme näyttelyt aina vuodeksi kerralla. Tiedotamme seuraavasta Open Callista vuoden 2022 lopussa Vapaakaupungin Facebook– ja Instagram-tileillä sekä tällä sivulla.

 

NYT ESILLÄ / NOW EXHIBITING:

28.4.-22.5.2022

Sanna Larmola: Arkea etsimäsä
Eemi Kettunen: Kohina

SANNA LARMOLA- ARKEA ETSIMÄSSÄ

Arkea etsimässä on matka, joka kulkee läpi Euroopan, palaamatta koskaan takaisin lähtöpisteeseensä. Se on koti tien päällä, seinät jotka laajenevat aina vain kauemmas: rakkauteen ja yhteisöllisyyteen,pariisilaiselle sivukujalle, jolla harva turisti on käynyt, maahanmuuttajalähiöön keskellä idyllistä maalaismaisemaa, teollistumisen hylkäämään ja Brexitin rampauttamaan Pohjois-Britanniaan ja latvialaisen kylän kerrostaloryppään sisäpihalle. Se on yhden ihmisen matka ymmärrykseen, että me olemme lopultakin hyvin samanlaisia, olimmepa kotoisin mistä tahansa, ja päätyneet mihin hyvänsä.

Näyttely kokoaa yhteen Sanna Larmolan katuvalokuvia kymmenen vuoden ajalta, jolloin Larmola on työskennellyt ja elänyt liikkuvaa elämää eri paikoissa ympäri Eurooppaa. Se tutkii ihmisten ja rakennetun ympäristön vuorovaikutusta, erilaisten kulttuurien integraatiota ja ajan vaikutusta erilaisiin rakenteisiin. Sanna Larmola on valmistunut Salfordin yliopistosta elokuvataiteen maisteriksi 2010. Asuessaan Luoteis-Britanniassa hänellä oli tuotantoyhtiö. Larmola on ollut mukana kansainvälisissä riippumattomissa elokuvatuotannoissa. Muutettuaan Viroon 2014 hän on keskittynyt valokuvaamiseen ja on pitänyt useita näyttelyitä eri maissa.

Yhteistyössä Suomen-Viron – suurlähetystöjen kanssa tehty Tulevikusild SUOMI100EESTI silta tulevaisuuteen -näyttely vieraili mm. Helsingissä, Tampereella, Tallinnassa ja Tartossa, ja viimeisin näyttely Jalutuskäigul (Päiväkävelyllä) oli esillä Tartossa Ag47 galleriassa heinä-elokuussa 2021. Vuonna 2019 Sanna Larmola palkittiin yhdessä 10 muun kulttuuri- ja mediavaikuttajan kanssa Visit Estonian Vuoden matkailuteko palkinnolla moninaisen ja totuudenmukaisen Viro-kuvan puolustamisesta. Tämän näyttelyn kuvien työstämistä on tukenut Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö JOKES.

EEMI KETTUNEN – KOHINA

Kohina on valokuvataidelähtöinen dokumenttikokonaisuus musiikillisesta alakulttuuritoiminnasta vuosilta 2019-2022. Olen kuvannut monien vuosien ajalta aktiivisesti indie ja punk-bändien keikkatoimintaa. Projektini on eräänlainen ajankuva siitä, mitä musiikillisten yhteisöjen sisällä tapahtuu tällä hetkellä. Kuvat välittävät tunnelmaa yhteisöllisyydestä, musiikin riemusta, tapahtumajärjestämisen tärkeydestä ja siitä, millaisella intohimolla, ammattitaidolla ja ripeällä toiminnalla alakulttuuriyhteisöt pystyvät
tarjoamaan turvallisia kulttuurielämyksiä – jos heille vain mahdollisuus suodaan.

Olen kuvannut mm. Ääniwallissa, Lepakkomiehessä ja Oranssilla. Analogisella kameralla ottamani kuvat välittävä tunnelmaa yhdessätekemisen riemusta ja siitä, miten tärkeää kulttuuritoiminta
yhteisöille on – niin tekijän kuin kokijankin roolissa. Dokumentaarinen projektini muistuttaa siitä, kuinka osallistava, laaja ja arvokas musiikkiala Suomessa on myös populaarikulttuurin
rinnalla alakulttuureissa. Näissäkin yhteisöissä musiikki on ammatti, elämäntapa ja harrastus.

Eemi Kettunen (s.1993) on helsinkiläinen freelance-valokuvaaja, joka on erikoistunut dokumentaariseen keikka- ja katukuvaukseen sekä bändipromoihin.

@eemi_kettunen
www.eemikettunen.com