Mikä Vapaakaupunki?

Kalasatama on tullut viime vuosina tunnetuksi väliaikaisesta toiminnastaan: Konttiaukiosta, kaupunkiviljelmistä, graffiteista, skeittauksesta, Sompasaunasta ja erilaisista tapahtumista. Me haluamme säilyttää tämän Kalasataman hengen, joka on tuonut kaivattua vapautta keskelle kaupunkia. Haluamme luoda tilaa omaehtoiselle toiminnalle, yhdessä tekemiselle, taiteelle, kulttuurille  – ja ihmisille. Ja kokeilla, mitä kaikkea voimme yhdessä saada aikaan.

Ja niin syntyi Kalasataman Vapaakaupunki.

Kalasataman Vapaakaupungin ensimmäisessä vaiheessa Suvilahteen nousi kahdeksi kuukaudeksi (18.5.-15.7.) uusi, kaikille avoin kaupunkikulttuurin keidas. Se rakentui alueen perinteitä kunnioittaen konttien ympärille, jotka mukautuivat erilaisten tapahtumien näyttämöksi. Konttien lisäksi Vapaakaupungista löytyi myös grillausmahdollisuudet sekä puisto kaupunkiviljelmineen. Siellä kuka tahansa pystyi järjestämään maksutta tapahtuman, kunhan se oli kaikille avoin, ilmainen sekä sopi Vapaakaupunkimme arvoihin ja henkeen. Me myös autoimme järjestelyiden kanssa ja tarjosimme esimerkiksi sähköt, äänitekniikan ja ääniteknikon palvelut tapahtumanjärjestäjien käyttöön maksutta.

Suuren suosion saaneen kesätoiminnan jälkeen päätimme jatkaa toimintaa uudessa muodossa kaupunkikeskus Redissä, jonne avasimme lokakuussa 2018 kaikille avoimen Kalasataman Vapaakaupungin Olohuoneen. Se on paikka, jonne kuka tahansa voi tulla, ja jossa voi hengailla, työskennellä, leikkiä, pelata lautapelejä, ottaa osaa työpajoihin – tai tehdä jotain ihan muuta. Tilalla on kokoa lähes 600 neliötä, joten paikalle sopii hyvin paljon erilaista toimintaa samaan aikaan.

Olohuone toimii tapahtumien suhteen samalla periaatteella kuin Vapaakaupunki kesällä eli paikassa voi järjestää omia tapahtumia ilmaiseksi, kunhan tapahtumat ovat avoimia ja ilmaisia (materiaalimaksua työpajoista voi pyytää). Keikkoja ja muuta äänekkäämpää toimintaa Olohuoneessa voi järjestää lauantai-iltaisin klo 19 – 22.30, muuten paikalla mennään iisimmissä olohuonemaisissa tunnelmissa.

Järjestämme Olohuoneessa myös itse ohjelmaa, kuten työpajoja. Se, mitä kaikkea on luvassa, on vielä meillekin vähän yllätys, sillä haluamme jättää tilaa improvisoinnille. Mikäli sinulla on joku ehdotus siitä, mitä Vapaakaupungissa ehdottomasti pitäisi tapahtua, kerro se meille! 

Tervetuloa mukaan!