Mikä Vapaakaupunki?

Kalasatama on tullut viime vuosina tunnetuksi väliaikaisesta toiminnastaan: Konttiaukiosta, kaupunkiviljelmistä, graffiteista, skeittauksesta, Sompasaunasta ja erilaisista tapahtumista. Me haluamme säilyttää tämän Kalasataman hengen, joka on tuonut kaivattua vapautta keskelle kaupunkia. Haluamme luoda tilaa omaehtoiselle toiminnalle, yhdessä tekemiselle, taiteelle, kulttuurille  – ja ihmisille. Ja kokeilla, mitä kaikkea voimme yhdessä saada aikaan.

Kalasataman Vapaakaupungin ensimmäisessä vaiheessa, kesällä 2018, Suvilahteen nousi kahdeksi kuukaudeksi uusi, kaikille avoin kaupunkikulttuurin keidas. Se rakentui alueen perinteitä kunnioittaen konttien ympärille, jotka mukautuivat erilaisten tapahtumien näyttämöksi. Konttien lisäksi Vapaakaupungista löytyi myös grillausmahdollisuudet sekä puisto kaupunkiviljelmineen. Siellä kuka tahansa pystyi järjestämään maksutta tapahtuman, kunhan se sopi Vapaakaupunkimme arvoihin ja henkeen. Me myös autoimme järjestelyiden kanssa ja tarjosimme esimerkiksi sähköt, äänitekniikan ja ääniteknikon palvelut tapahtumanjärjestäjien käyttöön maksutta.

Suuren suosion saaneen kesätoiminnan jälkeen päätimme jatkaa toimintaa uudessa muodossa kaupunkikeskus REDIssä, jonne avasimme syksyllä 2018 kaikille avoimen Kalasataman Vapaakaupungin Olohuoneen. Se on paikka, jonne kuka tahansa voi tulla, ja jossa voi hengailla, työskennellä, nauttia taidenäyttelyistä, lukea kirjoja ja lehtiä, pelata lautapelejä, ottaa osaa työpajoihin – tai tehdä jotain ihan muuta. REDIn toisessa kerroksessa sijaitsevalla tilalla on kokoa noin 450 neliötä, joten paikalle sopii hyvin paljon erilaista toimintaa samaan aikaan. Tilassa on myös Vapaakaupungin Verstas, jossa on erilaisia materiaaleja ja työkaluja askartelua, ompelua ja muita käsitöitä varten. Meillä on myös Lastenhuone perheen pienimmille, 2. kerroksessa XXL-liikkeen vieressä.

Olohuone toimii tapahtumien suhteen samalla periaatteella kuin Vapaakaupunki Suvilahdessa eli paikassa voi järjestää omia tapahtumia ilmaiseksi, kunhan tapahtumat ovat avoimia ja ilmaisia. Keikkoja ja muuta äänekkäämpää toimintaa Olohuoneessa voi järjestää lauantai-iltaisin klo 19 – 22.0, muuten Olohuoneella mennään rauhallisissa tunnelmissa. Lue lisää tapahtumien järjestämisestä täältä.

Mikäli sinulla on joku ehdotus siitä, mitä Vapaakaupungissa ehdottomasti pitäisi tapahtua, kerro se meille! 

Tervetuloa mukaan!