Vapaakaupungin galleria: Roosa Lehikoinen, Enni Salo ja Suvi Toivoniemi

Ajankohta

1.12.2022 17:00 - 1.1.2023 17:00

AVAJAISET 1.12. KLO 17-19!

ROOSA LEHIKOINEN: SMILEYLANDIA

SMILEYLANDIA on kokonaistaideteos. Nimi sitoo maalauksissa seikkailevat hahmot ja miljööt yhteen, ja yksinkertaistaa kokonaisuuden, jota voi kuitenkin miettiä myös monimutkaisesti. Mitä tämä hahmo tuntee, mitä minä tuntisin hänen tilanteessaan, ja miksi tämä on täällä, esimerkiksi. SMILEYLANDIA on kuin trampoliininverkko, johon kokijan on mahdollista kellahtaa.

Taiteilijalle maalaushetket ovat retkiä omaan mieleen, joita hän ei paljon etukäteen suunnittele. Lopputuloksena on yleensä onnistunut irtiotto tästä maailmasta. SMILEYLANDIA on pohjois-karjalaisen Roosa Lehikoisen ensimmäinen näyttely.
———————————————————————-
ENNI SALO: Jos pysähtyisinkin / If I Were to Pause

Näyttelyssä on esillä tauluja, joihin tiivistyy pieniä pysähtymisen arvoisia hetkiä. Maalaukset muistuttavat siitä, miten ihanalta tuntuu uppoutua mukaansatempaavan kirjan tarinaan tai syödä illallista yksin niin hitaasti kuin haluaa! Tai kestitä hyviä ystäviä, tai ihailla kauniita hedelmiä ja kukkakimppuja. Arki voi tarjota monia tilaisuuksia hidastaa ihastelemaan pienten asioiden iloa ja kauneutta. Näyttelyn teokset ovat elämänmyönteisiä ja veikeitä – ne kutsuvat katsojaa pohtimaan oman elämänsä ilonaiheita.

The paintings in the exhibition portray small moments worth pausing for. They remind the viewer of how wonderful it feels to be completely absorbed into a good book or to eat dinner alone as slowly as you want to! Or to entertain great friends or to admire beautiful fruit and flowers. Everyday life can offer many opportunities to slow down to appreciate small moments of joy and beauty. The pieces in the exhibition are cheerful and whimsical – they invite the viewer to reflect upon the joy in their lives.

Enni Salo on harrastanut maalaamista yli kymmenen vuoden ajan. Tänä aikana hänelle ominaisiksi aiheiksi ovat muodostuneet värikkäät ja iloiset kuvaukset ihmisistä, eläimistä ja kasveista. Maalaaminen toimii Salolle hyvänä vastapainona, sillä hän tekee Turun yliopistossa väitöskirjaa elokuvien ja televisiosarjojen kuolemankuvauksista.

Painting has been a hobby for Enni Salo for over a decade now. During this time, it’s become characteristic for her to paint colorful and joyful depictions of people, animals, and plants. Painting brings good balance to Salo, as she is working on her PhD at the University of Turku about death depictions in film and television series.
———————————————————————-
SUVI TOIVONIEMI: Muovinen lapsuus

Ollessani pieni kadehdin ystäväni hienoa Barbia, jonka kädet nousivat nappia painamalla. Koulukaverin luona käydessäni pääsin leikkimään hänen upeilla Fabuland-hahmoillaan. Näitä muistoja ja mielikuvia olen maalannut Muovinen lapsuus -näyttelyyni.

En pyri kuvaamaan taiteessani vain mallina olevia esineitä, vaan kaikkia niitä muistoja, joita ihmisillä tulee esineistä mieleen. Mielleyhtymiä on miltei yhtä paljon kuin ihmisiä, ja vaikka katsojalla itsellään ei olisi esineistä tärkeitä muistoja, saattavat ne muistuttaa vanhasta ystävästä, menneestä aikakaudesta, mummolasta tai vaikkapa siitä, kuinka istui lapsena sohvalla katsomassa kaupan kuvastoa. Kenties esineet tuovat pintaan jonkin jo unohtuneen tilanteen tai henkilön. Lähtökohtani on herättää ihmisten mieliin hyviä muistoja ja tuoda arjen sisältä sen omaksi vastapainoksi iloa ja lämpöä.
Esillä on öljy- ja akryylivärimaalauksia, joiden kuvauksenkohteina ovat arkiset esineet – lelut. Maalausten lelut ovat Toivoniemen teoksille tuttuun tyyliin reilusti suurennettuja ja värikkäitä.

Suvi Toivoniemi on Perttelissä asuva kuvataiteilija. Hän valmistui vuonna 2003 kuvataiteilijaksi Alfa-Art-kuvataidekoulusta ja on siitä lähtien pitänyt aktiivisesti näyttelyitä. Hän maalaa pääasiassa öljy- ja akryyliväreillä ja tekee myös grafiikkaa. Maalaukset ovat yleensä hyvin värikkäitä ja pop-tyylisiä. Aiheina ovat useimmiten arkiset asiat ja esineet.