Vapaakaupungin galleria: Laura Nevanperä, Eva Hertzberg & Anni Mansikka

Ajankohta

4.8.2022 17:00 - 28.8.2022 17:00

Anni Mansikka: Esineitä ja asioita

Esineitä ja asioita, havaintoja ympäristöstä, muistoja ja koettuja tunteita, romahduksia ja tasapainoa. Haen loputtomasti tasapainoa värien ja muotojen välille. Mieleni ei lepää ennen kuin löydän visuaalisesti oikean rytmin. Voisin surutta maalata kukkia ja maisemia lopun elämääni. Täydellinen värien harmonia ja sopiva rytmi antavat loputtoman aiheen ja loputtoman haasteen.

Anni Mansikka (s. 1982)

Olen Helsinkiläinen kuvataiteilija ja lavastemaalari. Työskentelen maalauksen eri tekniikoin, pääasiassa akryyli-ja öljyväreillä, spraymaalilla ja musteella. Teokseni ovat usein tilallisia ja maisemallisia ja niissä toistuvat tietyt luontoaiheet kuten vesi, kukat, versot ja korret. Aiheina käsittelen paljon omia mielenliikkeitäni, ihmisyyttä ja tilaa ja aikaa, jossa elämme ja vaikutamme

Laura Nevanperä: Vespertines

Vespertines-näyttely koostuu akryylimaalauksista, joissa toistuvat erilaiset kehot ja utuiset, öiset maisemat. Varjoissa elävät ruumiit, joihin ei ulotu yhteiskunnan normit ja kontrolli. Olen kukka, joka aukeaa vasta illan hämärtyessä.

Klassisessa ajattelussa miehen on ajateltu edustavan järkeä ja kulttuuria, kun taas naisen aistia ja luontoa. Tätä dikotomiaa on käytetty naisten, feminiinisten, ja muiden ideaaliin sopimattomien kehojen – myös eläinten – toiseuttamiseen. Samalla kun luonto ja “luonnollisuus” mystifioidaan, erilaisuus ja variaatiot kitketään kategorisoimalla, rajaamalla ja kontrollilla. Vain tietynlainen luonto ja luonnollisuus hyväksytään. Hylkiöt pakenevat varjoihin.

Näyttely kommentoi feministisellä tavalla kehollisuutta ja sitä, miten toiseutettujen kehoihin tai ruumiillisuuteen suhtaudutaan, ja nostaa esiin ihmisen kieron luontosuhteen. Ihminen ei ole luonnosta irrallinen osa, vaan eläin ja ruumiillinen olento itsekin. Tätä yhteyttä ei hyväksytä päivänvalossa vaan ihminen ylirationalisoidaan ja idealisoidaan.

Ruumiillisuus paljastuu vasta auringon laskettua.

****

Laura Nevanperä (s.1993) on Turussa työskentelevä kuvataiteilija. Hän työskentelee monimediallisesti maalauksen, piirroksen, kuvanveiston sekä musiikin välimaastossa. Nevanperän taiteessa toistuvat kehollisuuden, seksuaalisuuden ja populäärikulttuurin teemat. Kuvataiteen lisäksi hän tekee elektronista kokeellista rapmusiikkia artistinimellä LAUA RIP. Nevanperä on opiskellut Turun Yliopistossa sukupuolentutkimusta, josta hän ammentaa taiteensa ajatuksellisen pohjan.

http://www.lauranevanpera.com

http://www.instagram.com/laua.exe

Eva Hertzberg: Inner City

“Inner City” on kollaaseista kootu mielikuvituskaupunki. Käsinleikattujen kollaasikuvien unimaisemissa kohtaavat kaupungin eri paikat, ajat ja asukkaat, yhä hajanaisesti kuin ihmismuistissakin. Näyttely kertoo kaupunkilaisten puuhista, tapahtumista ja kokemuksista, jotka myös antaavat kaupungille eloa. “Inner city” on jaettu kaupunkimiljöö yhtä paljon kuin henkiläökohtainen sisäinen maailma, ja näyttelyn kuvat ovat samalla yksinäiset teokset ja kokonaisuuss.

Eva Hertzberg on kuvataiteilija joka työssään käsittelee ihmiskuntaa, todellisuuden ja tunteiden rajamaata ja jokapäiväisen normaalielämän satunnaista absurdisuutta. Myös hmisten suhde ympäristöön ja eläimiin kiehtoaa. Hän on myös etnologina tutkinut kaupunkeja ja urbanielämää.

Facebook: Eva Hertzberg Art & Illustration

Instagram: eva_hertzberg