Vapaakaupungin galleria: Ajelehtiva pysäkki, Petriina Kiiskinen ja Siru Molarius

Ajankohta

5.1.2023 17:00 - 29.1.2023 17:00

Vapaakaupungin galleria: Ajelehtiva pysäkki, Petriina Kiiskinen ja Siru Molarius

5.1.2023 – 29.1.2023
Avajaiset 5.1. klo 17-19.

Facebook-tapahtuma

 

Ajelehtiva pysäkki: Kausivaihtelua

Ajelehtivasta pysäkistä vastaa yhdeksän Hietaniemen hautausmaalla työskentelevän taiteilijan/puutarhurin muodostama kollektiivi. Heitä yhdistää puutarhatyön kausiluontoisuuden rytmittämä arki ja vuodenkierto. Hautausmaalla ajan eri muodot, syklinen ja lineaarinen, kohtaavat ja ovat korostetusti läsnä. Vuodet ja vuodenajat seuraavat toisiaan, toisteisetkin työt ja rutiinit liittyvät konkreettisesti kasvuun ja kuolemaan. Erilaiset rituaalit ja rutiinit luovat merkityksiä ja auttavat hahmottamaan aikaa ja elämää.

Monelle ryhmän taiteilijoista talvi on pääasiallista luovuuden ja omaehtoisen työskentelyn aikaa. Fyysisen työn tekijöille talvi merkitsee myös konkreettista lepoa ja palautumista. Talvella myös luonto on yhtä aikaa kuollut ja elossa. Horroksen, levon, sinnittelyn ja selviytymisen aikana pinnan alla kuplii ja tapahtuu asioita, jotka kenties manifestoituvat myöhemmin.
Neljä etappia käsittävän näyttelysarjan kasvupohjana oli muusikko, kirjailija ja valokuvaaja Patti Smithin poeettinen muistelmateos M Train (2015). Kirja on kahvin, poliisisarjojen ja yhtä aikaa sekä määrätietoisen että päämäärättömän vaeltelun ja oleskelun ylistys, jossa eri puolille maailmaa suuntautuvat pyhiinvaellukset omien idoleiden haudoille ja erilaiset omaehtoiset rutiinit rytmittävät Smithin melankolian ja kaipauksen sävyttämää arkea. Näyttelyssä kirjan teemat toistuvat, mutta elävät selvästi jo omaa elämäänsä.
Petriina Kiiskinen: Filler Episode

Oulusta kotoisin oleva Petriina Kiiskinen tuo esille kokonaisuuden, joka tarjoaa ristiriitoja, sekä sukupolvikokemuksia. Teokset toimivat hetkinä johonkin tuntemattomaan, mutta häiritsevän tuttuun. Ne ovat takaumia, joiden alkuperä on jo unohtunut, sekä unia, joista ei tiedä heränneensä.

Petriina Kiiskinen opiskelee kuvataidetta Turun Taideakatemiassa. Hänen työnsä painottuvat maalaukseen, kuvanveistoon ja videotaiteeseen.
Lisätietoja:
petriina.kiiskinen@gmail.com
044 – 5416675
www.instagram.com/petriinakiiskinen

Siru Molarius

Siru Molarius (1990-2012) eli kuvataiteellisen elämän.
Lapsuudesta ja nuoruudesta asti hän piirsi hahmoja, otuksia, sarjakuvia ja fanitaidetta yksin ja ystävien kanssa. Hän myös julkaisi kaksi omakustanne-sarjakuvaa, Neutral Grey 1&2. Kolmas osa jäi kesken. Häneltä jäi meille läheisille muistoksi ja perinnöksi suuret määrät piirustuksia ja maalauksia. Viime kesänä tuli 10 vuotta hänen poismenostaan, ja nyt tuntuu olevan oikea aika käydä läpi hänen teoksiaan ja tuoda niitä yleisön nähtäväksi.