Toukokuun taidenäyttelyiden avajaiset

Ajankohta

4.5.2023 17:00 - 4.5.2023 19:00

Vapaakaupungin galleria: Nuori Taide, Maija Hopeavuori ja Sanna Saarreharju

4.5.-28.5.2023
Avajaiset 4.5. klo 17-19, tervetuloa!

***

Nuori Taide: Morphosis

Avaa silmäsi. Näet kuinka piiloissaan olleet perhosentoukat avaavat siipensä ja muuttuvat värikkäiksi perhosiksi.Ne ovat valmiita lentämään ja ilmaisemaan itseään. Mihin ne suuntaavat nyt?

Morphosis on viiden nousevan taiteilijan yhteisnäyttely. Näyttelystä käy ilmi nuorten taiteellinen monipuolisuus ja muuntautumiskyky. Heidän teostensa kautta voidaan nähdä ne moninaiset tavat, joilla (muodon)muutos voi ilmetä. Jokaisella on omat mieltymyksenä ja monitahoiset tulkintansa maailmasta. Materiaaleilla kokeilu ja eri tekniikoiden käyttäminen, kuten myös ideoiden tutkiminen ja tunteiden ilmaiseminen, ilmentävät Morphosis-näyttelyssä yksilöllisiä näkökulmia ja suuntaa, jonne kukin on matkalla.

Näyttelyn on kuratoinut kuvataiteilija Soyoung Christina Chung.

Näyttelyn taiteilijat:

Duc Anh Cong: https://nuoritaidefolio.fi/en/taiteilija/ducky/ / www.instagram.com/ducky.wakk/
Saimi Hakala: www.instagram.com/saimi.hakala/
Routa Salmi: www.instagram.com/routasalmi/
Bayonle Adelakun: www.instagram.com/bayotheartist/
Kaski Mälkki: https://nuoritaidefolio.fi/taiteilija/kaski-malkki/ / www.instagram.com/kaskikayttaaliikaakuumaliimaa/

Kalasataman Vapaakaupunki toimii Nuori Taide 2023 -tapahtuman yhteistyökumppanina.
Lue lisää tapahtumasta: www.nuoritaide.fi/nuoritaide2023/
Seuraa Instagramissa: www.instagram.com/nuoritaide/

—————————————————————–

Maija Hopeavuori: ARMIAS OLE SUOJANI

Maija Hopeavuoren näyttely koostuu suoja/suojautuminen -teemaisista maalauksista tai tarkemmin sanoen akvarellikollaaseista. Paperi materiaalina näyttelee keskeistä roolia teoksissa. Vapaasti seinällä roikkuvat paperipinnat ovat reliefimäisiä ja melkeinpä veistoksellisia.

Hopeavuoren teoksissa haetaan suojaa ja turvaa, mutta yhtä lailla ollaan astumassa esiin, rimpuillaan ulos rajoittavista tekijöistä ja kyseenalaistetaan oman olemassaolon rajoja. Taiteen kautta, huumoria unohtamatta, vaikeitakin aiheita, kuten sairautta, asunnottomuutta, ilmastoahdistusta ja sotaa on helpompi lähestyä. Kaunis on yhtä aikaa rumaa ja ruma kaunista. Taide on tasapainoittelua leikkisyyden ja vakavuuden välillä: Ihminen leikkii muun muassa oppiakseen, mutta omat rajat ja rajoitukset rajoittavat myös taidetta ja tekevät siitä toisinaan liiankin vakavaa. Siitä huolimatta rajoja myös tarvitaan. Parhaimmillaan taide on Hopeavuoren mielestä silloin kun se pääsee yllättämään ja opettaa jotain uutta joko ihmisestä itsestään tai ympäröivästä todellisuudesta.

Hopeavuori on toiminut taiteen kentällä lähes pari vuosikymmentä. Hän on valmistunut Kuvataideakatemiasta 2009 ja pitänyt sen jälkeen lukuisia yksityisnäyttelyitä sekä osallistunut useisiin ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin. Viime vuodet Hopeavuori on keskittynyt niin lapsiperhe-elämään kuin hyötypeliyrityksensä Pelinpala Oy:n tuomiseen markkinoille. Taide on kuitenkin hänelle yhä tärkein kanava kertoa havainnoistaan ja olla osa yhteiskuntaa. Hopeavuori asuu ja työskentelee Helsingissä.

www.maijahopeavuori.net/

—————————————————————–

Sanna Saarreharju: Love Garden Party

Jostain olen tainnut periä rakkauden hyötykasvien ja kukkien kasvattamiseen. Se ei ole ihme, sillä suvustani löytyy monia viherpeukaloita. Kuitenkin, koska kerrostalossa asuvana kasvatuspalstani on kovin niukan kokoinen, olen päätynyt rakentamaan kukkia savesta. Ei se vedä vertoja oikealle flooralle, mutta ihan mukavan näyttelyn siitä voi saada aikaiseksi.

Love Garden Party -näyttely on keväinen ja kukkainen ilon juhla. Se juhlistaa kasvua, uuden luomista ja rakkautta. Keraamiset reliefit ja veistokset kutsuvat ihailemaan väriloistoa, hengähtämään hetkeksi ja toivon mukaan myös pirskahtamaan pienistä ilon tunteista.
Näyttelyn teoksilla haluan myös muistaa niitä sukuni viherpeukaloita, joiden tuotoksia olen saanut elämäni aikana ihastella. Tämä on rakkaudenpuutarha ja sinut on kutsuttu mukaan puutarhajuhliin!

Näyttelyn teokset ovat lasitettua keramiikkaa reliefien ja veistosten muodossa. Sanna Saarreharju (s. 1989) on tamperelainen kuvataiteilija, joka työskentelee pääasiassa kuvanveiston parissa. Hän valmistui Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutusohjelmasta vuonna 2016, ja on sen jälkeen työskennellyt päätoimisesti kuvataiteilijana.

Teosten materiaaleina toimii usein tekstiili sekä savi. Vuodesta 2021 Saarreharju on keskittynyt keraamiseen kuvanveistoon. Saarreharjun teosten teemoina toistuu kaipuu, epävarmuus ja epätoivo, mutta myös hauraat ilon ja rakkauden tunteet.

http://sannasaarreharju.com/
www.instagram.com/sannasaarreharju/