Finding FairBook – Eettisen elektroniikan jäljillä

1.12.2018 12:00 - 1.12.2018 18:00

Inspiroivia keskusteluja ja työpajoja eettisestä elektroniikasta

Sanalla sanoen elektroniikkatuotantoon liittyy jäätäviä eettisiä ongelmia. Lapsityövoimaa Kongon kaivoksissa. Ihmisoikeusloukkauksia Kiinan elektroniikkatehtaissa. Nämä ongelmat ovat osa jokaista käyttämäämme läppäriä.

Tämä ei vetele!

Eettisen kaupan puolesta ry on lähtenyt uhkarohkealle matkalle päämääränään selvittää, miten mahdollisimman eettinen läppäri voitaisiin tehdä. Tilaisuudessa kuulemme polttavan ajankohtaisia ja inspiroivia puheenvuoroja siitä, miten elektroniikkaa voisi tuottaa ilman ihmisoikeusloukkauksia ja ekokatastrofeja.

13:00 Avajaisspektaakkeli: Kultaisen Ostoskärryn Seurakunta valtaa REDIn

Kultaisen Ostoskärryn Seurakunta tekee pyhiinvaelluksen ostoskeskus REDIn käytäville. Tule mukaan ylistämään kulutuskulttuuriamme ja veisaamaan markkinoiden ilosanomaa. Onneksi eksyminen ei haittaa, kun on kauppojen ympäröimä! Lähtö Kalasataman Vapaakaupungin Olohuoneesta klo 13:00. Kuten kulutus yleensäkin, tempaus ei vaadi aloitteellisuutta, kokemusta tai mielikuvitusta, läsnäolo ja halu seurata massoja riittää. Ylistetty olkoon kulutusyhteiskunta! Ostan sen!

13:30 Kahvitarjoilu ja mahdollisuus tulla ripittäytymään Kultaisen Ostoskärryn Seurakunnalle, jos olet tullut tapahtumaan ostamatta mitään matkalla.

OSA 1: Kaivostuhoja ja e-jätevuoria – Mitä tehdä?
14:00-15:30

Maailmassa tuotetaan 4 miljoonaa älypuhelinta joka päivä. Missä piilevät älypuhelinten pahimmat ympäristövaikutukset ja mitä niille voidaan tehdä? Loppuuko maailmasta metallit? Mitä kasvaville e-jätevuorille tapahtuu? Miten lainsäädännöllä voitaisiin vähentää e-jätettä ja pidentää elektroniikan elinkaarta?

Puhujat:
Jáchym Judl, tutkija, Suomen ympäristökeskus SYKE
Ari Jokilaakso, metallurgian professori, Aalto-yliopisto
Juho Takkunen, toimittaja, Yle

15:30-16:00 Kahvia ja pientä välipalaa

OSA 2: Konfliktimineraaleja ja ihmisoikeusloukkauksia – Onko vaihtoehtoja?
16:00-17:30

Verikännykät -dokumenttielokuva herätti laajaa keskustelua konfliktimineraaleista ja elektroniikkatuotannossa esiintyvistä ihmisoikeusloukkauksista melkein kymmenen vuotta sitten. Onko tilanne muuttunut sen jälkeen? Miten kansalaisyhteiskunnan paine vaikutti Nokian vastuullisuustyöhön? Voidaanko elektroniikkaa ylipäänsä valmistaa niin, ettei jossain kohtaa tuotantoketjua loukata ihmisoikeuksia?

Puhujat:
Pekka Isosomppi, Nokian entinen vastuullisuusjohtaja
Irene Schipper, senior researcher, SOMO (hollantilainen yritysten vastuullisuutta tutkiva järjestö)
Anna Härri, tutkija, Eettisen kaupan puolesta ry

Tilaisuus päättyy viimeistään klo 18:00, jonka jälkeen siirrymme illanviettoon Oma Maa -lähiluomuravintolaan (Kaarlenkatu 15). Illalliselle mahtuu mukaan 25 ensimmäisenä ilmoittautunutta, eli kannattaa toimia nopeasti.

Ilmoittaudu heti mukaan Eetin vuoden suurimpaan tapahtumaan: https://goo.gl/forms/9YY4S4t4Du5N3BGI2

Puheenvuoroista suurin osa on suomeksi, mutta paneelikeskustelut käydään englanniksi. Tilaisuus pidetään Kalasataman Vapaakaupungin Olohuoneessa ostoskeskus REDIssä, Helsingin Kalasatamassa. Saapumisohjeet löydät täältä: https://www.youtube.com/watch?v=tpz0UwU-LN4

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Lämpimästi tervetuloa!

Lisätietoja: info@eetti.fi

Eettisen kaupan puolesta ry:n tutkimusmatkaa rahoittaa Koneen säätiö. Tapahtumaan on saatu tukea STEAlta.

//

There’s not a single laptop out there which has been produced in a fair and sustainable way. We want to change this. Join us for a whole afternoon of inspiring discussions on how to make the electronics industry more fair. The event will be mainly in Finnish with some international guests and discussions held in English.