Tammikuun taidenäyttelyiden avajaiset

Ajankohta

4.1.2024 17:00 - 4.1.2024 19:00

Vapaakaupungin galleria: Tuuli Oikkonen, Jenni Inberg ja Minna Ristolainen

04.01.-28.1.2024

Avajaiset 04.01. Klo 17-19!

***

■ Tuuli Oikkonen: Matkalta

Näyttelyssään Matkalta Oikkonen tarkastelee mahdollista ajattelussa tapahtuvaa ihmisruumiin käsitteen laajentumista ja matkaa kohti itsen ydintä. Kokonaisuus muodostuu ekspressionistisista akryylimaalauksista sekä abstraktista keramiikkaveistoksesta.

Teostensa kautta Oikkonen pohtii mitä löydämme jos unohdamme mitä ihmisen kuuluisi olla ja matkaamme syvemmälle itseen? Kun pyristelemme irti ihmisruumiin yksinkertaisesta ilmaisusta ja turvallisesta ajattelusta, kohtaammeko jälleen eläimen meissä? Mitä se eläin meille kertoo ja mihin kuljettaa? Mitä löydämme matkan varrelta? Jos onnistumme laajentamaan käsitystä itsestämme, voimmeko päästä käsiksi tähän hukattuun ymmärrykseen ja tarttua kiinni toisenlaisuuden mahdollisuudesta?

Oikkosen taiteellinen prosessi on hyvin intuitiivinen ja intensiivinen. Teosta aloittaessa hän ei usein tiedä miltä lopputulos tulee näyttämään. Hän pyrkii pääsemään tilaan, jossa tietoinen mieli väistyy ja tiedostamaton saa vallan, tehden hänen kehostaan vain välikäden. Oikkosen taiteellinen prosessi jakautuu karkeasti kahteen vaiheeseen. Maailman aistiminen, lukeminen ja aistiärsykkeistä inspiroituminen on hidas, hiljainen ja passiivinen vaihe prosessissa. Kunnes hän saavuttaa pisteen, jolloin kaikki se koettu ja aistittu alkaa pyrkimään ulos, alkaa aktiivinen työskentelyvaihe. Se on intensiivinen, voimakas ja kokonaisvaltainen. Kuluttava ja voimaannuttava samanaikaisesti.

Tuuli Oikkonen on Pohjois-Pohjanmaalta kotoisin oleva kuvataiteilija ja kuvataideopettaja. Hän on toiminut vapaana taiteilijana vuodesta 2018 lähtien. Oikkonen valmistui taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta Rovaniemeltä vuonna 2019. Tällä hetkellä hän asuu Turussa ja työskentelee Turun Taiteen Talossa.

www.tuulioikkonen.net
www.instagram.com/tuuli.oikkonen/

■ Jenni Inberg: All Around the World

Näyttelyn akryylimaalaukset ovat suurikokoisia, sadunnomaisia puoliabstrakteja maisemia ympäri maailmaa, joissa paksut palettiveitsellä maalatut abstraktit maalikerrokset yhdistyvät tarkasti maalattuihin esittäviin yksityiskohtiin, jotka toisinaan huomaa vasta teosta lähempää tarkastellessa. Uhanalaiset ympäristöt ja lintulajit sekä toisaalta myös urbaani luonto, ihmisen ja luonnon yhteiselo ovat teemana useimmissa teoksissani.

Lintubongaus-harrastukseni inspiroi ja näkyy maalauksissani. ”Korona-karanteenin” aikana ihmiset innostuivat joukoin ulkoilusta ja luonnossa liikkumisesta. Tämäkin ”kalliohipsteri” hurahti hieman yllättäen lintubongaukseen. Harrastus on jatkunut ja saatankin löytää itseni Helsingin Vanhankaupunginlahdelta etsimässä ruovikoista viiksitimalia. Täytyy myöntää että ennakkoluuloinen mielikuvani lintubongarista oli 50-70 vuotias miesoletettu, mutta pian tulin huomanneeksi etten ole ainoa tästä joukosta poikkeava. Ehkä monien mielikuva myös suomalaisesta lintumaalarista tai -maalauksesta on tietynlainen?

Teoksilleni tunnusomaista on myös runsas metallinhohtoisten maalien ja lyöntimetallin käyttö. Maalauksiini olen hakenut sävymaailmoja, aiheita ja vaikutteita myös historiasta, 1700- ja 1800-lukujen maalaustaiteesta, mutta yhdistänyt ne nykypäivään ja omanlaiseen maalaustyyliini.

Olen Porissa syntynyt, Helsingin Kalliossa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija ja maalaan pääasiassa suurikokoisia puoliabstrakteja ja eläin-ja lintuaiheisia akryyli- ja öljymaalauksia.Työskentelen tällä hetkellä kokoaikaisesti taiteilijana ja yrittäjänä omassa galleriastudiossani Kaarlenkadulla.

Opiskelin 2000-luvulla taidetta, taidehistoriaa ja sisustusarkkitehtuuria Lahdessa mm. Muotoiluinstituutissa ja olen ehtinyt tehdä pitkän työuran sisustussuunnittelijana. Lomautus toi elämääni yllättävän käänteen kolme vuotta sitten, mikä johdattikin minut takaisin todellisen unelmatyöni pariin taidemaalariksi.

Olen aloittanut maalaamisen alunperin surrealistisella sekä esittävällä taiteella, ja abstraktin kauden jälkeen halusin yhdistää elementtejä molemmista. Tällä tavoin syntyi omanlaiseni abstraktia ja figuratiivista yhdistelevä kädenjälki.

www.instagram.com/jenniinbergart
www.jenniinberg.com
www.facebook.com/jenniinbergart

■ Minna Ristolainen: Mäki (Running up that hill)

Mäki voidaan kokea esteenä, jonakin jonka yli on kiivettävä päästäkseen eteenpäin. Toisaalta mäen päälle kiivettyään voi nähdä kauemmas ja nähdä asiat uudesta perspektiivistä. Ylämäki sanan lisämerkitykset kuten este, haaste, kamppailu, vaikeus, kertovat myös eräänlaisesta tulikokeesta, joka on suoritettava jatkaakseen eteenpäin. Näyttelyssä nähtävä teoskokonaisuus sai alkunsa loppukesästä 2022 osallistuessani ekspressiivisen maisemamaalauksen kurssille Newlyn Art Schoolissa Cornwallissa Englannissa. Kurssin aikana luonnostelutyötä tehtiin luonnossa maisemien äärellä, jossa meri ja kiviset rinteet kohtasivat.

Osa teoksista on syntynyt kurssin aikana ja osa teoksista perustuu kurssilla tehtyihin luonnoksiin tai on syntynyt matkan inspiroimina. Samana vuonna henkilökohtaisessa elämässäni tapahtui asioita, jotka assosioituvat ylämäkeen, johonkin esteeseen tai haasteeseen, josta on selvittävä yli.

Teoksissani mäet ovat lähes abstrakteja kokonaisuuksia, jotka koostuvat graafisista värielementeistä. Olen halunnut kuvata mäkiä dynaamisina, elävän eliön kaltaisina, ikään kuin mystisinä olentoina. Osassa teoksissa mäki kokonaisuutena on kadonnut, ja jäljelle on jäänyt vain dynaamiset värielementit kuvaamaan maanpoimujen kerroksia ja korkeuseroja ja maan sisältä hehkuvaa voimaa.

Sen sijaan että maalausteni mäet olisivat voimia vieviä ylämäkiä, olen halunnut kuvata nämä mäet voimaa pursuavina ja samalla voimaa antavina luonnon elementteinä. Teosteni mäet ovat satumaisia, värikkäitä ja lähestyttäviä. Nämä mäet hehkuvat eri väreissä monimuotoisina ja kutsuvat katsojan kiipeämään kuvitteellisesti huipulle. Osassa teoksista mäkien olentomaisuutta kuvaavat sisällä hohtava hehkuva aines sekä verisuonimaiset viivat mäkien pinnalla.

Osa näyttelyn teoksista on ollut esillä kesän 2023 aikana kahdessa näyttelyssä Helsingissä, mutta nyt nähtävässä näyttelyssä on mukana myös kesän ja syksyn 2023 aikana valmistuneita uusia teoksia. Tervetuloa näyttelyyn!

Työskentelen sivutoimisena taiteilijana Helsingin Tapanilassa Taiteilijayhdistys Tapaus ry:n tiloissa ja kuulun Vantaan taiteilijaseuraan.

Taiteilijana olen erityisesti kiinnostunut visuaalisesta tarinankerronnasta sekä narratiivisuuden tutkimisesta teoksissani. Haluan teoksissani luoda visuaalisia tarinamaailmoja, joihin katsoja astuu sisään. Teoksiani yhdistää tietty unenomaisuus ja uusien maailmojen luominen, teosteni maisemat eivät koskaan ole suoraan kopioita todellisuudesta, vaan niissä on aina jotain mielikuvituksellista tai mystistä mukana. Maisemat, joita kuvaan ovat lähtökohtaisesti paikkoja, joissa en ole oikeasti koskaan käynyt, sillä ne sijaitsevat tavoittamattomissa, mielikuvituksellisessa uni- tai tarinamaailmassa, vaikka niiden lähtökohta olisikin reaalitodellisuudessa.

Teoksissani toistuvia teemoja ovat mystiikka, unet, naiseus sekä luonto. Töissäni yhdistelen vapaasti eri tekniikoiden mahdollisuuksia. Pääasiallisesti teen tällä hetkellä akryyli- ja mustemaalauksia ja sekatekniikkatöitä sekä taidegrafiikkaa.

www.instagram.com/minsiris/
www.minsiris.com