Taidenäyttelyiden avajaiset: Gabriella Presnal, Saara Simonen ja Aalto Arts

Ajankohta

1.6.2023 17:00 - 1.6.2023 19:00

Vapaakaupungin galleria: Gabriella Presnal, Saara Simonen ja Aalto Arts

1.6.-22.6.2023

Avajaiset 1.6. 17-19!

***

Gabriella Presnal: Queer Web

The Queer Web exhibition features drawing and painting works created by Gabriella Presnal. The pieces were created between 2017 and 2022 and together they combine topics of memes, youth culture, nostalgia, and queerness. Some of the works also feature AR (Augmented Reality) elements using Arilyn (free to download).

Gabriella Presnal is a Finnish-American artist born in Germany and has grown up living in countries like Sweden, Canada, and multiple states in the United States. They have been living in Finland for the past 5 years and primarily work with mediums such as painting & drawing, sculpture, video, and installation. At the root of many of their works, there is an ongoing conversation with themself on how they exist within dynamics like relationship and identity (such as one’s youth, cultural background, and queerness).

Gabriella Presnal on suomalais-amerikkalainen taiteilija pääkaupunkiseudulta. Presnal syntyi Saksassa, varttui Ruotsissa, Kanadassa ja useissa USA:n osavaltioissa ja on asunut Suomessa viimeiset viisi vuotta. Hän opiskelee kuvataidetta ammattikorkeakoulussa ja työskentelee pääosin maalauksen, videon ja installaation tekniikoin. Hän on monissa teoksistaan inspiroitunut elämästään eri maissa, queer- identiteetistä, tilallisuudesta, kulttuurista ja maasta.

Teosten keskiössä on jatkuva, henkilökohtainen, keskustelu omasta olemassaolosta ja dynamiikasta perheessä, ystävyyssuhteissa, sukupuolessa, seksuaalisuudessa, kansalaisuudessa ja paikassa, kuten Suomessa, joka samanaikaisesti tuntuu kodilta ja vieraalta.

Instagram: www.instagram.com/gabriellapresnal/

—————————————————————–

Saara Simonen: sinisestä

sininen on surun väri
unen
hiljaa hämärtyvien muistojen;

taivaansininen, syvänsininen, yönsininen, ultramariini, indigo, merensininen,
laivastonsininen, akvamariini, laventeli, siniharmaa, sinivihreä, syaani, vaaleansininen,
sähkönsininen, safiiri, turkoosi, tummansininen, teräksensininen, koboltinsininen

Väri on valoa, illuusiota. Väri on sitä, miltä se ihmisen näköjärjestelmän tuottamana
aistimuksena kulloinkin näyttäytyy. Sen laatu muuttuu ympäristön ja havaitsijan
mukaan, sen luonne on arkikielessä sellainen, että se pakenee määrittelyä. Että sen voi
selittää ymmärrettävästi ainoastaan itsensä kautta.

Sinisestä on kokoelma muistoja, kokemuksia sinisestä väristä. Se on ajelehtimista
niiden virrassa. Henkilökohtainen tutkielma siitä, mitä väri on, mikä yhdistää erilaisten
sinisten kokemista, liittää ne samaan kategoriaan.

Teoskokoelma pyrkii ymmärtämään värin merkitystä ihmisen elämässä. Sitä,
minkälaisen vaikutelman sen läsnäolo tai puuttuminen luo, miten eri sävyjen vivahteet
muokkaavat jokaista tilannetta, jokaista tunnelmaa. Näyttely lähestyy väriä yksilön
näkökulmasta, sinisen soimista meissä.

Jokaisen teoksen tietoihin on lisätty lista sinisistä maaleista, joita kyseisessä teoksessa
on käytetty. Näin katsojan on mahdollista peilata värikokemustaan konkreettiseen
materiaaliin.

Taiteilijasta: Saara Simonen on helsinkiläinen kuvataiteilija, jonka työt keskittyvät usein
väriin ja tekstuuriin. Simonen käyttää töissään akryylivärien lisäksi muun muassa erilaisia kierrätysmateriaaleja. Teokset ovat yleensä pienikokoisia, taiteilijan painopiste on maisemissa. Simonen opiskelee Helsingin yliopistossa taiteiden tutkimusta ja toimii
opiskelun ohella lasten kuvataidekerhon ohjaajana.

Instagram: www.instagram.com/portfoliosta/

—————————————————————–

Aalto Arts: Living room – Olohuone – Ruang tamu – 客廳 – 客厅

LIVING ROOM in situ -näyttely ja installaatio on oleiltavana Vapaakaupungin Olohuoneessa Helsingin Kalasatamassa kesäkuussa 2023. Aalto-yliopiston ViCCA (Visual Cultures, Curating and Contemporary Art) maisteriohjelman Art and Media Studion tuloksena syntynyt näyttely tutkii materiaalisia tilanteita ja tilan järjestymisiä. Vapaakaupungin Olohuone on ilmainen, olohuonetta jäljittelevä tila ostoskeskuksen sisällä. (Taide)teos on ihmisten välillä, joten olohuone tai Vapaakaupungin Olohuoneen kaltainen liminaalinen, julkisen ja yksityisen rajalla liukuva tila (suomeksi olohuone, eli huone jossa ollaan, vierashuone tai elävä huone useilla muilla kielillä ja kulttuureissa) on näyttelylle ihanteellinen.

LIVING ROOMissa taiteilijoiden painopiste on tekijän ja katsojan dialogissa, (taide)teoksessa ja tilassa sekä tilanteessa. Teos luodaan aina uudelleen vuorovaikutuksessa, ja jokainen katsoja lisää siihen kerroksen. LIVING ROOMin teokset, video- ja äänimaisemat, immersiivinen installaatio, syötävät- ja tekstiiliveistokset, performanssit, kokeelliset tuulikellot ovat myös kirjaimellisesti “välissä”, liukuen galleria- ja näyttelytilanteesta vierailijan/katsojan tilan toiminnallisiin osiin, ja perinteisistä taideteosmuodoista johonkin yhteisemmäksi ja yhdessä luotuun.

LIVING ROOMin taiteilijat ovat kiinnostuneita tiloista, äänimaisemista, rajoista, saavutettavuudesta, voimasta, historiasta, perinnöstä, estetiikasta, pesistä, petoeläimistä, hoivasta ja kaiken elämän perustarpeesta ja luonteesta, syömisestä. Kuka saa puhua, levätä, olla olemassa, esiintyä? Teokset tutkivat paitsi vieraita, vieraanvaraisuutta ja pesiä, myös syömistä, taistelua, arkea, elämän luonnetta, kulttuurista evoluutiota, tekoälyä, hierarkioita ja luokkaa.

Näyttelyn taiteilijat:

Heini Heikkilä
www.instagram.com/heinihei_/

Leroy Purnama
www.instagram.com/leroycp/

Tianjun Li (Timjune)
www.instagram.com/timjunelee/

Konsta Klemetti
www.instagram.com/toseeaworldinagrainofsand/

Yen-Ching Lu