Taidenäyttelyn avajaiset

Ajankohta

3.9.2020 18:00 - 3.9.2020 20:00

taidenäyttelyn avajaiset Vapaakaupungin Olohuoneella

Avajaiset 3.9. klo 18.

Taidenäyttelyt Vapaakaupungin Olohuoneella 3.-27.9.2020:

Essi Ruuskanen: Caremonsters
Sandra Marins: Tinder on mun taideprojekti
_ _ _

Essi Ruuskanen: Caremonsters

“Caremonsters –näyttely on 7 teoksen sarja (akryyli kankaalle, eri kokoja), joka käsittelee huolto- ja hoivatyötä sekä taiteilijan omaa ristiriitaista suhdetta niihin. Olen syventynyt taiteen maisteriopinnoissani feministiseen teoriaan hoivan ja ekofeminismin kautta ja etenkin Joan C. Tronton teos Moral Boundaries: A Political Argument for an Ethic of Care on toiminut näiden teosten inspiraation lähteenä. Olen halunnut visualisoida näitä teoreettisia avauksia oman mediani, maalauksen, kautta. Jokaisessa teoksessa on pääosassa yksi hoiva- tai huoltotyön osa-alue kuten siivous tai pyykkien peseminen ja otsikot sisältävät sekä julkisessa tilassa tehtäviä (ali)palkattuja töitä että kotitöitä.

Teokset muotoutuivat aluksi itsestään hirviöiksi ja sen jälkeen päätin syventyä tähän aiheeseen, koska iso osa kotitöistä on minulle henkilökohtaisesti vastenmielisiä. Nämä työt kuitenkin pitävät maailman pyörät pyörimässä ja ovat täysin aliarvostettuja, alipalkattuja sekä sukupuolittuneita ja useissa tapauksissa myös rodullistettuja. Uskon, että hoiva- ja huoltotöiden tekeminen edistää mielenterveyttä ja tyytyväisyyttä omaan elämään vaikka tämä ajatus onkin ristiriidassa arjen laiskuuteni sekä kotiäidin rooliin vastentahtoisesti putoamisen pelkoni kanssa. Monsterit eivät symboloi näin ollen missään nimessä näiden töiden yleistä vastenmielisyyttä vaan sitä roolia, jonka niiden hoitaminen on perinteisesti naiselle tarjonnut ja tästä roolista kumpuavaa negatiivista suhdettani niihin. “

Essi Ruuskanen on siuntiolainen katutaiteilija ja työskentelee mm. Street Art Vantaa – sekä G- Rex -katutaidekollektiiveissa. Ruuskasen työssä pääosassa ovat värit ja ilo. Hän ei maalaa poliittisia teoksia, vaikka hänen omien sanojensa mukaan kaikki hänen taiteellinen toimintansa onkin poliittista. Ruuskanen tähtää siihen, että urbaanit ympäristömme olisivat inspiroivia, kestävää ja kohottavaa elämää tukevia, asukkaiden näköisiä, visuaalisesti, kulttuurisesti ja ekologisesti monipuolisia ja jatkossa toivottavasti myös vehreämpiä. Hän uskoo yhteistyöhön, positiiviseen psykologiaan sekä (visuaaliseen) tarinankerrontaan. Hän valmistuu 2021 Aalto-yliopistosta Visual Cultures, Curating and Contemporary Art –linjalta. Talvet Essi Ruuskanen viettää maalaamalla tauluja ja kirjoittamalla runoja.

www.essiruuskanen.com
@essiruuskanen_art (Instagram)
www.streetartvantaa.com
www.g-rex.fi

_ _ _

Sandra Marins: Tinder on mun taideprojekti

“Teoksien mallit ovat Tinderdeittejäni vuodelta 2019-2020, joista maalasin muotokuvan ensimmäisillä treffeillä kotonani Helsingin Kalliossa. Teoksissa käännän ympäri perinteisen katsojan ja katsottavan roolit sekä rikomme ensimmäisten treffien kiusallista käyttäytymismallia olemalla paljon hiljaa. Projektissa käytän valtaa minulle uudella tavalla ja teen kannanoton Tinderin luomaa ihmisten ”kertakäyttökulttuuria” vastaan, jossa uuden tuttavuuden voi tavata yhtä nopeasti kuin poistaa.”

Sandra Marins on taiteilija, aktivisti ja aktivistikouluttaja Helsingistä. Hän lähestyy elämää ”leikkaa ja liimaa” -asenteella sekä näkee märkäunia kapitalismin kaatamisesta.

www.instagram.com/sandyclit

_ _ _

Muistathan kantaa vastuusi huolehtien turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta vieraillessasi Vapaakaupungin Olohuoneella taidenäyttelyissä. Tulethan vierailulle vain terveenä. Käsien desinfiointipisteet löydät sisäänkäyntien yhteydestä ja tilasta löytyy mahdollisuus pestä kädet. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lailla, kauppakeskus REDI suosittelee kasvomaskin käyttöä kauppakeskuksessa asioidessa. Pidetään huolta ja pysytään terveinä!

Huom! Vapaakaupungissa on toisinaan tapahtumia, jolloin tilan valot on sammutettu eikä tapahtuma-alueen näyttelyä pääse katsomaan. Tarkistathan Vapaakaupungin sivulta kunkin päivän tapahtumat: www.facebook.com/vapaakaupunki/