Taidenäyttelyn avajaiset

6.3.2020 18:00 - 6.3.2020 20:00

ELINA PRIHA
Taitelija – Elina Priha

Tekstiilitaiteilija Elina Priha, syntynyt Lappeenrannassa 1987, seikkaili Lontoossa 2011-2018, asuu ja työskentelee Tampereella.

Valmistuin Lontoon Kingston University:sta taiteen maisteriksi (MA Fashion) vuonna 2013, jonka jälkeen työskentelin muun muassa freelance-ompelijana. Suunnittelin ja valmistin mallistoja myös omalle vaatemerkilleni luoden kierrätetystä farkusta ja käsinkirjailusta signature-tyylini (upcycled denim patchwork & sashiko stitching).

Työstän edelleen kierrätettyjä tekstiilejä käyttäen tilkkutyötekniikkaa maalauksellisella tavalla. Teokset ovat suurikokoisia ja abstrakteja, värimaailmaltaan usein pastellisia ja niitä rytmittää käsinkirjotut pistot. Inspiroidun epätäydellisestä kauneudesta ja erityisesti japanilaisesta estetiikasta.

Viimeisin valmistunut teoskokonaisuus on lähes kuusi metriä pitkä tekstiilimuraali. Se jäljittelee rappeutuneita ja haalistuneita seinäpintoja, jotka voivat olla värimaailmaltaan ja tekstuureiltaan kuin vahingossa syntyneitä taideteoksia. Työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

VESA-PEKKA RUUSKA
Näyttely – Lotta-Maria

Näyttely on saanut nimensä Vesa-Pekan rakkaimman ja tärkeimmän taulun mukaan.
Maalaus herättää hänessä paljon tunteita ja liittyy läheisen ihmisen elämään.

Kuva kertoo vauvansa menettäneen äidin tunteista synnytyksen jälkeen. Äiti jaksaa uskoa
edelleen tulevaisuuteen, hymyillen, vaikka pelkää ”hukkuvansa”. Hänen vauvansa on
taivaassa, ilmenee valona ja tulevaisuudessa syntyvät neljä lasta kyyneleinä vedessä.*

Äiti ei salaile tapahtunutta, vaan on avoin, mutta toisaalta aristelee. Tapahtuman (syntymän)
päivämäärä on merkittynä teokseen roomalaisin kirjaimin.

Tämä näyttely koostuu taiteilijan tauluista, joissa näkyy hänen eletty elämänsä ja tapahtumat, jotka koskettavat. Taidetta on 1970-luvulta lähtien aina tähän päivään. Vesa- Pekan tyyli on surrealistinen. Aiheet pulpahtavat usein alitajunnasta. Maalauksen merkitys saattaa paljastua vasta, kun teos on valmis, eikä aina silloinkaan. Joidenkin merkitys selviää vasta vuosien kuluttua.

Vesa-Pekka Ruuska on syntynyt v.1960 Helsingin Valillassa. Hän on tehnyt taidetta oman työn ohella 80-luvvun alusta lähtien, aloittaen öljyvärimaalauksilla ja siirtyen sittemmin akvarellimaalauksen pariin. Esillä olevat taideteokset kuvastavat taiteilijan omaa elämää se syvine tunteineen. Vesa-Pekka on suorittanut taideopintoja Aalto yliopistossa Helsingissä.

ENG Vesa-Pekka is born in 1960 in Vallila, Helsinki, Finland.He has painted alongside his grafic area of work from the begininng of the 1980’s.He started with arylic and somewhere down the line transferred to aquarelle paintings.He is a surrealist. The paintings reflect the artist’s own life with its deepestfeeling.Vesa-Pekka’s art is like a dream, not in this world, but isstill something based on reality. The meaning of the painting sometimes comesafter the work has already been done. In other words the subconsious mind creates the art.

EINO HEIKKILÄ
Näyttely – Ajatusvärit

Maalaaminen on tapa ilmaista ajatteluani ja tunteitani. Värien eri sävyt ja niiden väliset kombinaatiot ovat tärkeitä elementtejä töissäni, ja muoto seuraa värien käyttöä. Huomaan siirtyneeni kohti abstraktimpaa ilmaisua, mikä näkyy maalauksissani geometrisinä kuvioina ja pelkistettynä muotokielenä. Luovan toiminnan loputtomat mahdollisuudet kiehtovat mieltäni, ja siksi myös työni ovat paremminkin avoimia kysymyksiä kuin valmiita vastauksia. Prosessi on vähintään yhtä merkittävä kuin siitä syntyvä tuotos.

Taiteilija – Eino Heikkilä

Miellän itseni ennemmin ajattelijaksi kuin taiteilijaksi. Maalaamisessa minua kiinnostavat ennen kaikkea värit ja se, mitä mielleyhtymiä eri värit ja niiden yhdistelmät synnyttävät. Pidän voimakkaista väreistä, jotka liitän vitaalisuuteen ja elämänjanoon. Maalausten kautta pyrin stimuloimaan tiettyjä tunnereaktioita itsessäni ja muissa. Värikkyyden ohella koen tärkeäksi, että töissäni on ajatusta. Ei suuria ajatuksia tai ideologioita, mutta jotain joka tuottaa merkitystä ympäröivään ja/tai sisäiseen maailmaan.

Teen arkityökseni väitöskirjaa Helsingin yliopistossa. Harrastan maalaamisen lisäksi kirjoittamista, varsinkin runoutta. Olen tähän mennessä julkaissut kolme runokirjaa, neljäs ilmestyy lähiaikoina.