Mirja Hanikka ja Eveliina Hardi tammikuun taiteilijoina

Ajankohta

5.1.2022 18:00 - 31.1.2022 19:00

Mysteeri- Mirja Hanikka
Yritys ymmärtää elämän salaisuutta.
Värikkään ekspressiivisten maalauksieni surrealistisista maisemista ja kummallisista ilmestyksistä voi löytää myös ripauksen tuttua. Näkyvä todellisuus yhdistyy näkymättömään,
pelot unelmiin ja luotaantyöntävä kutsuvaan. Maalaaminen merkitsee minulle elämän loputtoman monimuotoisuuden – joskus pelottavankin sellaisen – kohtaamista. Outo tehdään
tutuksi ja ääripäät löytävät toisensa. Syntyy sopusointu ja laajempi näkemys – hyväksyntä ja yritys ymmärtää. Elämä ei ole yksiselitteistä (usein edes selitteistä), joten haluan antaa taiteen
kokijalle mahdollisuuden tuntea vapaasti ja avartaa ajatteluaan. Myös huumori on sallittua.
Mirja Hanikka on valmistunut Turun Taideakatemiasta kuvataiteilijaksi 2015 ja toiminut sen jälkeen vapaana taiteilijana ja muusikkona. Hänet voi nähdä soittamassa muun muassa Mummin Kullat ja Slack Bird – yhtyeiden riveissä.
Instagram @mirjahanikka
Folded Lines – Eveliina Hardiwww.eveliinahardi.com
Tämän teossarjan innoittajana on toiminut Eveliina Hardille origamitaide ja Italiassa syntynyt taiteellinen suuntaus Spatialismi, jonka tunnettuja edustajia ja taiteilijalle tärkeitä innoittajia ovat olleet Lucio Fontana sekä Piero Manzoni.
Eveliina on halunnut antaa maalauksille veistoksellisia piirteitä luomalla kankaalle tilavaikutuksen epäjatkuvuuden avulla. Tässä hän on käyttänyt apuna erilaisia värejä, taittelua ja maalaustekniikoita kolmiulotteisen pinnan luomiseksi. Teokset on taiteltu kovetetusta kankaasta toisin kuin perinteiset paperiset origamit. Lopuksi taiteltu kangas on pingotettu kehykseen ja se on ripustettu seinälle.
Teoksien katselussa ei ole oikeaa katselukulmaa tai etäisyyttä. Taiteilija kehottaa katsojaa lähestymään teoksia kärsivällisesti, avoimesti ja leikkimielisesti.
Eveliina asuu ja työskentelee Helsingissä. Kuvataiteilijana hän pyrkii yhdistelemään erilaisia tekniikoita luonteviksi kokonaisuuksiksi. Teokset syntyvät yleensä ompelun, muotoilun, värjäyksen ja maalaamisen yhdistelminä. Hänen taide haastaa katsojansa miettimään eroa tekstiilitaiteen ja visuaalisen taiteen välillä.
Teoksissaan hän käyttää kangasta materiaalina sen orgaanisen ominaisuuksien ja muokattavuuden vuoksi. Kankaalla on samoja ominaisuuksia kuin iholla – se on herkkä ja joskus hauras. Pinnan rikkoutuessa sisäpinta tulee esille, jolloin ulkopinnan voi paikata ompelemalla takaisin kiinni. Kankaan pintaa voi myös muokata rikkomatta, jolloin kankaasta syntyy jotakin uutta, mutta samalla siihen jää jäljet, jokin muistutus menneestä.