Heinäkuun taidenäyttelyiden avajaiset

Ajankohta

29.6.2023 17:00 - 29.6.2023 19:00

Vapaakaupungin galleria: Miilo Kyllönen, Susanna Remander, Jaakko Pyykkö ja Vilma Karjalainen

29.6.-30.7.2023

Avajaiset 29.6.2023 17-19!

***

Miilo Kyllönen: Golden moments – Conflict & Counterpoint IV

I am a 28 year old Bachelor of Culture and Arts, currently located in Tampere. I love painting with acrylics, use colours to reflect emotions and with brush stroked to capture the movement, and that way to build the moments you see on the canvases.
Conflict & Counterpoint is my first series which I started painting in 2021. Goal of the series is to explore colours and textures with brush strokes, and use distinctive animal characters to convey different emotions.
I like to think the paintings are humorous and not taking themselves too seriously but still handling significant themes, like conflicts, opposite forces and misunderstandings.
This is the fourth exhibition displayed of the Conflict & Counterpoint series. Out of the 17 paintings that have been made there are 6 pieces selected for Kalasatama’s community space’s art wall.
On this exhibition I chose to choose paintings that have more of a positive meaning in my heart, all these pieces in one way or another, regardless the conflict you see on the canvas are golden moments. They represent small personal victories and moments that could be rotten but you chose to make them golden.

www.instagram.com/miilok_art/

—————————————————————–

Susanna Remander: Arjen havaintoja

Susanna Remander on helsinkiläinen taiteilija ja hän on opiskellut mm. Vapaassa Taidekoulussa. Remander työskentelee pääasiassa öljyväreillä ja työskentely alkaa aina sopivan maalauspohjan valmistamisella. Inspiraatio syntyy usein havainnosta ja maalaus elää ja muuttuu koko prosessin ajan.
Näyttelyn teoksissa sekoittuvat taiteilijan omat kokemukset, muistot ja pelot. Teokset muodostavat värikkään kokonaisuuden, jossa arkisimmillakin asioilla on merkityksensä.

www.instagram.com/susssutin

—————————————————————–

Jaakko Pyykkö ja Vilma Karjalainen: Selected Analogue Shitposts 22-23

Selected Analogue Shitposts 22-23 on kihlapari Vilma Karjalaisen ja Jaakko Pyykön ensimmäinen yhteisnäyttely. Pari tapasi Instagramiin perustamiensa meemitilien kautta syksyllä 2021 ja kihlautui alkuvuodesta 2023.

Näyttely tutkii, mitä meemitaide on. Google-haun “meemitaide” kaksi ensimmäistä tulosta viittaavat IT Girls -kollektiivin vuodenvaihteessa pitämään näyttelyyn Galleria Albert IX:ssä ja jo viides hakutulos on otsikoltaan Hello Lyana Kitty YT en YT – Pinterest, joten käsite ei liene ainakaan Suomessa vielä vakiintunut. “Meemitaiteesta” puhuminen tuntuu ohittavan kysymyksen “ovatko meemit taidetta?” puhumalla jostakin, mikä ei varsinaisesti ole meemi mutta kuitenkin on. Toisaalta Instagramissa jaettavat internetmeemitkään eivät ole sanan varsinaisessa merkityksessä1 meemejä.

”Meemit on niinku jos taide ois hauskaa.”
-Vilma Karjalainen

Karjalainen miettii, miksi meemien tekeminen on helppoa, mutta taiteen tekeminen vaikeaa. Hän kysyy, voisiko taidetta tehdä kuten meemejä, ja tekee sitten niin. Töissään Karjalainen pyrkii hahmottamaan, mitkä elementit ovat keskeisiä meemeille, ja mitä uutta näyttelykonteksti voisi niille tarjota.

“Meemit ovat kyllä taidetta, mutta parhaat meemit ovat seuranhakuilmoituksia.”
-Jaakko Pyykkö

Pyykölle maalauspohja on tabula rasa siinä missä kuvankäsittelyohjelman tyhjä ruutukin. Esillä ovat teokset ovat rehtiä shitpostausta eli ironisen matalalaatuisia teoksia, joiden ei ole tarkoitus olla relevantteja käsillä olevan aiheen kannalta.

[1] Dawkins, Richard (1976). The Selfish Gene. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-286092-7.

***

Vilma Karjalainen (TkK, fil. yo.) on askartelija, kaavasuunnittelija, meemiadmin ja taikatyttö. Hän opiskelee matematiikkaa Helsingin yliopistossa ja on joskus tehnyt taidetta.

www.instagram.com/kiukkupusseaysiideri/
www.instagram.com/vimmurantakalliolla/

Jaakko Pyykkö (LuK) työskentelee meemien lisäksi performanssitaiteen parissa. Hän on opiskellut Helsingin yliopistossa fysiikkaa, tietojenkäsittelytiedettä, musiikintutkimusta, matematiikkaa ja pedagogiikkaa.

www.instagram.com/juhamietofanboy/

—————————————————————–