Emma Salokoski ja Barbora Kachlíková Olohuoneen marraskuussa

Ajankohta

4.11.2021 18:00 - 29.11.2021 19:00

Barbora Kachlíková on tšekkiläinen taidemaalari, joka asuu ja työskentelee Suomessa. Vapaakaupungin Olohuoneen näyttelyseinän koko inspiroi häntä esittelemään useiden sarjojen töitä samanaikaisesti. Näyttelyssä on esillä Shaman Wears Nike -sarjan maalauksia, jotka ovat saaneet innoituksensa taiteellisesta residenssistä Intiassa, Khassi Hillsin alueella. Life, Love, Loss -sarjan maalaukset heijastavat koronaviruspandemiaa, ja kolmas kokonaisuus, niin ikään uusimmat maalaukset, ovat saaneet inspiraationsa Ratulassa, taiteilijan kodissa Kymenlaaksossa.

“Kun maalaan, minun on oltava sidoksissa asuinpaikkaani.”

“Taidetta ja elämää ei voi erottaa toisistaan.”

Emma Salokoski tunnetaan ensisijaisesti laulajana ja lauluntekijänä, mutta marraskuunnäyttelyssä hän esittelee kuvataidettaan. Emma kuvailee näyttelyä seuraavasti;

Toissa keväänä pandemian iskiessä löysin itseni tilanteesta, jossa kalenterini yhtäkkiä tyhjentyi moneksi viikoksi ilman tietoa tulevasta. Tilanne oli hämmentävä, mutta onnekseni minulle avautui tilaisuus tappaa aikaa purkutaideprojektissa Taiteen kotitalolla Keravalla. Innostuin maalaamaan kaikki talon parvekkeet eri värisiksi, ja into maalaamiseen kasvoi. Talossa oli oivallinen tilaisuus mällätä vapaasti, ja sain kokeilla minkälaista jälkeä syntyy kun puhkaisee melkein tyhjän spraymaalipurkin ja ruiskuttaa siitä suihkuavat maalit erilaisille pinnoille. Pian kokeilin jo erilaisia tekniikoita levittää maalia ja luoda erilaisia pintoja. Käsittelin maalia purkin pohjilla, lastoilla, suihkuttamalla, rutatulla paperilla, ja jopa kasvomaskilla. Maalausnälkä kasvoi, ja kohta löysin itseni tehtailemassa abstrakteja spraymaalista. Tässä näyttelyssä voi nähdä tämän prosessin lopputuloksia. 

Maalaaminen on ollut minulle ennenkaikkea terapeuttinen prosessi, enkä kuvittele hyppääväni tyhjästä aivan uuteen ammattiin. Kunnioitan ammattilaisten vuosien mittaan saavutettua taitotasoa sen verran, että tiedostan maalaamisen olevan minulle harrastus. Jotkut tekemäni taulut ovat kuitenkin löytäneet tiensä muutaman ostajan kotiin, ja toivottavasti ihmisten sydämiin. Ennen kaikkea kannustan kaikkia kokeilemaan värien vaikutusta omiin mielenmaisemiin, ja tarttuvan itselleen sopivaan maalausvälineeseen, oli se sitten sivellin, spraymaali, tela, kynä tai kahvinsuodatin.